Alaska – The Last Frontier

Alaska is een staat in het noordwesten van Noord-Amerika, grenzend aan Canada. Het is de grootste staat van de Verenigde Staten, met een landoppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer. Alaska is ook een van de meest afgelegen steden van de VS, met een bevolkingsdichtheid die slechts een tiende is van het nationale gemiddelde.

De geschiedenis van Alaska gaat terug tot duizenden jaren geleden, toen de inheemse indianenstammen van de Inuit, Aleut en Tlingit de staat bewoonden. In 1741 ontdekte de Russische ontdekkingsreiziger Vitus Bering Alaska, wat leidde tot de Russische kolonisatie van het gebied in de late 18e eeuw. In 1867 verkocht Rusland Alaska aan de Verenigde Staten voor een bedrag van 7,2 miljoen dollar, wat later bekend zou komen te staan als de “Seward’s Folly”, genoemd naar de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken William Seward, die het verkoopakkoord sloot.

Hoewel Alaska soms wordt gezien als een land van ijs en sneeuw, heeft het ook veel verschillende klimaten. De zuidkust van Alaska heeft een gematigd zeeklimaat, terwijl de binnenlanden een koud landklimaat hebben. De hooggelegen gebieden in het oosten en het noorden hebben een poolklimaat, met lange, koude winters en korte, koel zomers.

Een van de belangrijkste attracties van Alaska is de natuur, met prachtige landschappen zoals de Rocky Mountains, de Brooks Range en de Wrangell-St. Elias-bergen, die de grootste bergketen van Noord-Amerika vormen. Alaska is ook thuis van verschillende nationale parken, waaronder Denali National Park, het grootste nationale park van de VS, en Glacier Bay National Park, dat bekend staat om zijn ijskappen en gletsjers.

Er zijn ook talloze wilde dieren in Alaska, waaronder grizzlyberen, wolven, bevers, lynxen en cariboes. Alaska is ook het land van de Noordelijke Lichten, ook wel bekend als het aurora borealis, een prachtig natuurlijk fenomeen dat plaatsvindt wanneer lichtdeeltjes van de zon worden afgebogen door de aarde’s magnetische velden.

Hoewel Alaska soms geïsoleerd lijkt, is het wel verbonden met de rest van de wereld door de lucht- en zeevaart.

Leave a Comment